Auto praktijkexamen


Het praktijkexamen duurt ongeveer een uur, en kan vanaf 17 jaar. Denk er dus aan dat wanneer je op je 16,5de al begint met lessen, je pas een half jaar later zal mogen afrijden. Als je last hebt van faalangst kun je een ander soort examen krijgen. Lees hier meer over faalangst.

Om je voor te bereiden op het examen kun je hier lezen wat je allemaal van tevoren al kunt regelen.


Kosten

Kosten voor het praktijkexamen zijn 94,25 euro. Het kan zijn dat je rijschool hierbovenop nog extra kosten in rekening brengt, bijvoorbeeld voor de uren van je instructeur. Je kunt je rijschool altijd vragen waaruit deze extra kosten zijn opgebouwd.


Praktijkexamen aanvragen

Het partkijkexamen moet door je rijschool worden aangevraagd bij het CBR, je kunt dit dus niet zelf. Het is afhankelijk van hoe druk het is voor wanneer er een afspraak gemaakt kan worden. Wanneer het bij de ene CBR locatie erg druk is kan het lang duren voor dat er een praktijkexamen ingepland kan worden. Je rijschool kan dan een afspraak proberen te maken bij een andere CBR locatie.


Het examen

Bij het praktijkexamen rij je samen met je instructeur naar de locatie van het CBR waar er een afspraak is gemaakt. Daar ontmoet je je examinator. Je rijd gewoon in de zelfde auto als waarin je les hebt gehad. De examinator zit naast je en je instructeur rijdt doorgaans mee en zit op de achterbank. Je rijdt vervolgens een rondje van ongeveer 35 minuten. Hierin kom je vaak de volgende situaties tegen:

  • In-uitvoegen snelweg
  • Inhalen
  • Kruispunten en rotondes
  • Bebouwde kom
  • Voorrang verlenen

Daarna rij je terug naar de CBR locatie en bespreek je de rit samen met je examinator en je instructeur. Je examinator vertelt je dan of je geslaagd of gezakt bent


Gezakt?

Als je het examen niet haalt maakt je rijschool een nieuwe afspraak voor je en kun je het later opnieuw proberen. Je rijschool zal je dan vaak aanraden om tussendoor nog wat extra lessen te nemen. Zak je voor de vierde keer voor het praktijkexamen dan kan er een speciaal examen worden aangevraagd. Hierbij wordt je wat meer gerust gesteld en je krijgt meer tijd om te laten zien wat je kan. Slaag je voor het speciale examen dan krijg je net als anders gewoon je rijbewijs.


Geslaagd?

Na het slagen kun je je rijbewijs aanvragen. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier. Denk eraan dat je na het slagen dus niet gelijk alleen achter het stuur mag gaan zitten. Je moet wachten totdat je je rijbewijs bij de gemeente kan afhalen.
Zoek, vergelijk en vindt jouw rijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte rijscholen bij jou in de buurt.