Motor praktijkexamen AVB en AVD


Om je voor te bereiden op het examen kun je hier lezen wat je allemaal voor het CBR examen al kunt regelen.

Voertuigbeheersing

Het praktijk examen voor het motorrijbewijs verschilt van wat je wellicht gewend bent bij de auto. Het examen bestaat namelijk uit twee onderdelen. Met daarnaast nog een theorie examen. Het eerste onderdeel, genaamd AVB staat voor voertuigbeheersing. In dit examen moet je onder toezicht van de examinator enkele oefeningen uitvoeren op een afgesloten terrein waarin je controle over de motor centraal staat. Wanneer je lest voor je AVB examen les je op een groot parkeerterrein, of een eigen terrein van een rijschool. Er wordt dan ook vaak aan meerdere leerlingen tegelijk lesgegeven. Het gaat er met deze lessen om dat je het voertuig, de motor, leert beheersen in een veilige omgeving.


Voertuigbeheersing wordt getoetst op verschillende onderdelen:

 1. Achteruit lopend de motor parkeren in een parkeervak
 2. Langzame slalom
 3. Het wegrijden van de motor vanuit een parkeervak
 4. Achtje rijden
 5. Stapvoets rijden
 6. Halve draai
 7. Uitwijkoefening
 8. Snelle slalom
 9. Vertragingsoefening
 10. Noodstop
 11. Precisiestop
 12. Stopproef

Van de twaalf verschillende maneuvers krijg je er zeven op het AVB examen.


Verkeersdeelname

Heb je het AVB examen gehaald, dan kun je verder met lessen voor het AVD examen. Deze lessen vinden plaats op de openbare weg. Je rijsinstructeur rijdt achter je aan en geeft je les via een oortje. Het gaat er hier om dat je leert deel te nemen aan het verkeer terwijl je motorrijdt. Anders dan in de auto is bijvoorbeeld de plek op de weg die je als motorbestuurder inneemt. Daarnaast ben je veel sneller met optrekken. Er wordt van je verwacht dat je rekening houdt met de eigenschappen van de motor en deze toepast in het verkeer. Een van de belangrijkste dingen die je leert is om te gaan met het feit dat je als motorrijder een stuk kwetsbaarder bent dan bijvoorbeeld mensen in een auto. Daarom is het belangrijk een ruimtekussen aan te houden en altijd een vlucht route klaar te hebben.


Voordat je dit het AVD examen mag doen moet je geslaagd zijn voor je AVB en je theorie examen. Tijdens het AVD examen neem je deel aan het verkeer terwijl je op de motor rijdt. Na het behalen van je AVD kun je het motorrijbewijs (A) gaan aanvragen bij je gemeente. In het artikel over "rijbewijs aanvragen" lees je hier meer over.
Zoek, vergelijk en vindt jouw motorrijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte motorrijscholen bij jou in de buurt.