Eerste rijles bij je rijschool


Het is zover, na lang van te voren inplannen: je eerste rijles! De eerste rijles is misschien ook wel gelijk de spannendste. Je zit dan (als het goed is) voor het eerst achter het stuur van een rijdende auto. De rijinstructeur haalt je thuis op en zal zich voorstellen, waarna je plaats mag nemen achter het stuur of als bijrijder naast de instructeur. Soms zit er al een andere leerling in de auto, je zal de leerling dan eerst thuis moeten brengen. Op die manier zorgen rijscholen dat de rijlessen van verschillende leerlingen mooi op elkaar aansluiten. Als dat gedaan is, zal de rijinstructeur je eerst de basis handelingen over de auto uitleggen, zoals hoe je de auto start, waar het gaspedaal, de rem en de koppeling zit en wat een goede zit- en stuurhouding is.

Hoe een eerste les verloopt is niet bij iedere rijschool hetzelfde. Bij de ene mag je meteen al gas geven, remmen, schakelen en sturen, terwijl je bij een ander alleen nog maar hoeft te sturen. Vaak zal deze les wel vooral gaan over het bedienen van het voertuig. Er wordt ook aandacht besteed aan het gebruik van de auto, zoals waar de richtingaanwijzers zitten en hoe je moet schakelen. Je krijgt daarnaast informatie over de veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld het op de goede hoogte zetten van je hoofdsteun en hoe je veilig remt. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, zal de focus verschuiven naar het leren deel te nemen aan het verkeer, maar dit gebeurt meestal pas in latere lessen.


Wegrijden

Het eerste wat je doet tijdens de rijlessen is wegrijden. Dit zal, vooral in het begin, niet altijd even goed en makkelijk gaan. De motor kan afslaan, misschien ben je per ongeluk vergeten de handrem er af te halen of geef je teveel (of juist te weinig) gas tijdens het optrekken. Er is geen reden om meteen in de stress te schieten als dit gebeurt, want het overkomt iedereen wel eens, zelfs de meest ervaren autorijders. Daarnaast wordt je in de les goed begeleid om dit soort acties te voorkomen. Je zal leren dat je bij het oplaten van de koppeling en het geven van gas een vloeiende beweging moet maken. Dit houdt in dat als je de koppeling op laat komen, geleidelijk het gaspedaal moet indrukken.


Remmen, gas geven en sturen

Je gaat tijdens de eerste rijles meestal naar een rustige plek waar niet zoveel verkeer is, zoals een grote parkeerplaats of een industrieterrein. Soms rijdt de instructeur hier zelf naar toe, waarna jij het stuur na wat uitleg over kan nemen. Op de rustige plek kan de rijinstructeur alles op zijn gemak aan je uitleggen en voordoen. Je leert dan bijvoorbeeld remmen, gas geven en sturen, terwijl de instructeur nog voor je schakelt. Heb je al ervaring met het rijden van een schakelbrommer en wil je gelijk zelf ook schakelen, dan kun je dit aangeven bij de instructeur.


Schakelen

Het schakelen is misschien wel een van de eerste dingen die bij je opkomt als je aan autorijden denkt. Het lijkt op het begin een erg lastige handeling, vooral als je het moet combineren met remmen, gas geven en sturen (en later ook het kijken). Gelukkig wordt dit tijdens je eerste paar lessen goed en duidelijk uitgelegd en gaat dit allemaal heel geleidelijk. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid. De rijinstructeur zal het schakelen (en andere handelingen) eerst voordoen en daarna mag je het zelf proberen. Als je al ervaring hebt met schakelen, kun je dit aangeven bij de rijinstructeur, zodat hij hier rekening mee kan houden. Wanneer je moeite hebt met het onthouden van welk pedaal bij je voeten precies het gas of de rem is, kan het ezelsbruggetje kreng vast helpen. Kreng staat voor Koppeling, Rem en Gas, in die volgorde bevinden ze zich dus bij je voeten. Misschien krijg je in het begin van de lessen wel erg veel informatie tegelijk binnen, maar alles zal in latere lessen nog wat uitgebreider en extra uitgelegd worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als niet alles na de eerste les is blijven hangen.


Proeflessen als eerste rijles

Rijscholen bieden eerste lessen vaak aan als proefles, en soms zelfs als een gratis proefles. Ze kunnen ook een kleine vergoeding vragen voor de proefles, die je soms later als korting kunt krijgen als je bij die rijschool rijlessen neemt. Je kunt na de proefles bepalen of de rijschool bij je past en of je hier verder wilt lessen. Je zit dan niet direct aan een rijschool vast. Bespreek van te voren dus even met je rijschool of het een proefles betreft zodat je niet direct aan een pakket vast zit.

Aan het einde van een eerste rijles of proefles heeft de rijinstructeur een beter beeld van wat jij kunt en hoe jij in de auto bent. Vaak kan hij dan een inschatting geven over hoeveel rijlessen je nodig hebt en welk lespakket zou passen bij die inschatting. Let wel op: dit is een inschatting en het kan voorkomen dat je uiteindelijk meer of minder lessen nodig hebt tot je klaar bent voor het praktijkexamen. Na de inschatting van het aantal rijlessen wil de rijinstructeur je misschien een lespakket aanbieden. Als je er nog niet zeker van bent of je bij deze rijschool rijlessen wilt volgen, kun je beter even wachten met het toezeggen. Zeg dat je er nog even over wilt nadenken als de rijinstructeur je vraagt iets te tekenen. Bespreek het na de les eerst met je ouders of vrienden, of kijk nog even verder voor je het lespakket koopt en bij de rijschool lessen gaat volgen. Neem er de tijd voor om te bepalen of dit echt de geschikte rijschool voor jou is en ga dan pas op het aanbod van een lespakket in. Laat je niet overhalen om tegen je zin een lespakket te kopen! Als je er wel al zeker van bent dat je bij de rijschool lessen wilt volgen, is het natuurlijk geen probleem om het aanbod van het lespakket meteen aan te nemen.


Tips

De eerste rijles kan dus erg spannend zijn, probeer daarom goed voorbereid in de auto te stappen. Hieronder staan een aantal tips die door Rijschool SKAYA zijn ingezonden en die ervoor kunnen zorgen dat je wat rustiger aan de les kunt beginnen:

  • Luister goed naar de rijinstructeur en volg zijn aanwijzingen op;
  • Blijf rustig, het heet niet voor niets een rijles. Het kan best voorkomen dat iets niet lukt of dat er iets wat minder goed gaat. Om deze reden zit er een ervaren instructeur naast je, om je te ondersteunen. Maak je dus niet al te druk als het niet helemaal gaat zoals je zou willen;
  • Trek kleding aan die lekker zit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen strakke kleding draagt en draag ook geschikte schoenen. Hakken en slippers zijn niet helemaal geschikt voor de rijlessen;
  • Als je eerste rijles in de zomer (of op een zonnige dag) is, vergeet dan niet je zonnebril mee te nemen! Dit maakt het een stuk gemakkelijker om te kijken als de zon schijnt;
  • Als je vragen hebt of er zijn bepaalde dingen nog niet helemaal duidelijk, vraag deze dan aan de rijinstructeur. Daarvoor zit hij naast je in de auto en hij wil je graag helpen;
  • Kijk ver vooruit als je in de auto zit. Dit zorgt ervoor dat je meer overzicht houdt op de weg en op die manier zal je ook vanzelf zekerder gaan rijden dan wanneer je alleen naar de neus van de auto zou kijken;
  • Je zou wat basis regels of handelingen van de auto op het internet of in je theorieboek op kunnen zoeken. Dit is puur om zelf meer vertrouwen in je voorbereiding te krijgen. Het is namelijk geen vereiste om de eerste les goed door te komen;
  • Geniet ervan! Naast leerzaam moeten de rijlessen vooral ook leuk zijn. We willen dat je ook de volgende keer weer zin hebt om in de auto te stappen.Zoek, vergelijk en vindt jouw rijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte rijscholen bij jou in de buurt.