Motor rijlessen


Het lessen voor de motor kan worden opgedeeld in twee delen, aangezien er twee verschillende praktijkexamen moeten worden afgelegd voor de motor. Meer over de verschillende praktijkexamens lees je in het artikel "AVB en AVD".


Vaak kun je een helm en andere bescherming lenen van de rijschool waar je lest. Denk er ook aan dat je een rijschool in de buurt kiest, aangezien je instructeur je niet zoals bij het autorijlessen thuis op komt halen.


Voertuigbeheersing

De lessen beginnen voor het onderdeel 'voertuigbeheersing'. Deze lessen krijg je vaak op een groot parkeerterrein of op een eigenterrein van de rijschool. Het gaat er bij deze lessen om dat je beheersing krijgt over het voertuig. De instructeur staat hierbij naast de motor en geeft je aanwijzingen over de besturing. Je moet vervolgens zelf proberen de verschillende oefeningen uit te voeren, zoals bijvoorbeeld; het achtje rijden, stapvoets rijden, en verschillende stop oefeningen. Ook leer je hier meer over de motor zelf en het onderhoud daarvan, zoals het aflezen van het oliepeil, en het controleren van de bandenspanning.


Voordat je verder gaat met verkeersdeelname lessen doe je het examen voertuigbeheersing.


Verkeersdeelname

Bij het lessen op de motor rij je op een motorfiets van de rijschool. Je instructeur rijdt op een eigen motor achter je aan. Je ontvangt instructies via een intercom in de helm. Je leert hierbij hoe je veilig en verantwoord op de motor deelneemt aan het verkeer.
Zoek, vergelijk en vindt jouw motorrijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte motorrijscholen bij jou in de buurt.