Rijbewijs inbeslagname


Er zijn verschillende redenen voor de politie om een rijbewijs in te vorderen.


Een van de meest voorkomende redenen is dat de bestuurder met alcohol op achter het stuur zit. Als je net klaar bent met rijlessen ben je een beginnende bestuurder. Als beginnende bestuurder mag je niet meer alcohol in je bloed hebben dan 0,8 promille. Voor ervaren bestuurders, dat wil zeggen bestuurders zoek al langer dan 5 jaar een rijbewijs hebben, is dit 1,3 promille. Gemiddeld genomen zijn dit twee flesjes bier (0,3 cl). Het duurt ongeveer 1,5 uur om de alcohol uit een flesje bier af te breken. Let er dus ook met rijlessen op dat je nuchter bent wanneer je in de lesauto stapt. Wanneer een instructeur vermoed dat je alcohol hebt gedronken voor een rijles kan hij je dit vragen. Je gaat volgens de voorwaarden van de rijschool ermee akkoord dat je nuchter achter het stuur stapt. Wordt je tijdens het rijden gecontroleerd met een alcohol controle kun je een flinke boete verwachten als je toch met alcohol op achter het stuur van een lesauto zit.


Ook wanneer je meer dan 50kmph harder rijdt dan de toegestane snelheidslimiet. Kan je rijbewijs worden ingevorderd. Op de brommer is dit al bij 30kmph te hard.


Word je rijbewijs ingevorderd, dan hoor je binnen een aantal dagen van de politie of dat je rijbewijs wordt ingehouden of dat je deze terug krijgt. Hierover beslist de officier van justitie. Uiteraard mag je in de tussentijd geen gebruik maken van het type voertuig waarvan het rijbewijs is ingevorderd, maar ook niet van andere voertuigen (e.g. een brommer of motor).


Besluit de officier van justitie om je rijbewijs in te houden, dan moet je bij de rechter voorkomen. Dit gebeurt binnen 6 maanden na de invordering. De rechter oordeelt vervolgens of de inbeslagname terecht is, of voor een herexamen. Bel in dat geval je oude rijschool maar weer eens een keer op!
Zoek, vergelijk en vindt jouw rijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte rijscholen bij jou in de buurt.