Nieuwe structuur motor rijbewijs


Sinds 19 januari 2013 zijn er nieuwe regels gekomen voor het behalen van het motorrijbewijs. Dit komt omdat Nederland samen met heel Europa mee werkt om de exameneisen overal in Europa gelijk te maken. Om daar duidelijkheid in te brengen leggen we hier de gevolgen voor je uit. De nieuwe regels zijn echter alleen van toepassing wanneer je jonger bent dan 24 jaar. Wanneer je 24 bent mag je na rijlessen gevolgd te hebben gelijk examen doen in categorie A.

De nieuwe categorieŽn voor de motor bestaan nu uit:


Categorie Motor A1
Maximaal 125cc en tot 11 kW. Je mag hierin examen doen wanneer je 18 jaar bent, wel mag je al beginnen met lessen vanaf je 17e. Dit is de lichte motorklasse, hiervoor geld een theorie en praktijk examen.


Categorie Motor A2
Maximaal 35 kW. Wanner je in categorie twee zit kun je 'echt' motor gaan rijden. Je zult merken dat motoren tot 35 kW over veel meer vermogen beschikken. Om dit rijbewijs te halen moet je minstens 20 jaar zijn en in al minimaal twee jaar het bezit zijn van rijbewijs A1. Het examen bestaat uit alleen een praktijk examen.


Categorie Motor A.
Aan deze categorie zit geen limit. Dit rijbewijs kun je pas halen wanneer je 22 bent en minimaal twee jaar in het bezit bent van een categorie A2 rijbewijs. In het geval dat je al in het bezit bent van een A2 rijbewijs hoef hiervoor geen theorie examen te doen. Als je 24 bent kun je dit rijbewijs rechtstreeks halen, zonder de eerdere examens te hoeven doen, je moet dan wel nog een theorie examen afleggen.


Het helpt natuurlijk wanneer je al ervaring hebt met brommer of scooter rijden wanneer je voor je motor rijbewijs gaat. Mensen die brommer of scooter hebben gereden hebben al ervaring met de 'cadans' van een tweewieler en ook met het deelnemen aan het verkeer. Ervaring met een schakelbrommer helpt natuurlijk helemaal, aangezien je dan vaak al door hebt hoe je met je voet de versnellingen van de motor kan bedienen.
Zoek, vergelijk en vindt jouw motorrijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte motorrijscholen bij jou in de buurt.