Tips voor het vinden van jouw rijschool


Een goede rijopleiding is een investering in je eigen veiligheid.

Het gaat erom dat je verantwoord leert rijden, kijk daarom nooit alleen naar de prijs. RijschoolRegister houdt al rekening met vele andere belangrijke factoren bij het vergelijken van de meest geschikte rijschool. Het blijft handig om onderstaande factoren in gedachte te houden als je je uiteindelijke keuze voor een rijschool maakt.


1. Slagingskans

De slagingskans geeft aan hoeveel rijschoolleerlingen de eerste keer slagen voor hun praktijk examen. Het kan zijn dat een rijschool op RijschoolRegister.nl een lage slagingskans heeft. Dat zou een aantal dingen kunnen betekenen; er wordt slecht les gegevens of de rijschool laat leerlingen relatief vroeg opgaan voor hun examen. Het kan ook zijn dat deze rijschool werkt met leerlingen die moeilijk leren, last hebben van ADHD, Autisme of faalangst hebben. Hierdoor kan de slagingskans lager zijn, maar bespaar jij vaak veel geld als het lukt om in één keer je praktijk examen te halen. Vaak geldt: 'goedkoop = duurkoop'.

2. Prijs

Ook op de prijs moet gelet worden. Sommige rijscholen bieden namelijk lessen van anderhalf uur aan. Hierdoor lijkt een rijschool soms duurder maar wanneer je het omrekent naar de prijs per uur valt het vaak mee. Op RijschoolRegister staat dan ook duidelijk de les per uur.

3. Kwaliteit

De kwaliteit van een rijles is ook belangrijk. Als een rijschool slecht les geeft, duurt het langer voordat je het juiste niveau benodigd voor het praktijk examen behaald hebt. Als er een grijs of groen vinkje bij 'gecontroleerd' staat betekend dat wij de gegevens van deze rijschool gecontroleerd hebben, zo weet jij altijd dat deze gegevens kloppen.

4. Consistentie

Een goede rijschool is altijd consistent in haar lessen. Dat wil zeggen dat je altijd dezelfde instructeur hebt, en altijd in hetzelfde lesvoertuig rijdt. Als dit vaak wisselt moet een rijschoolinstructeur deels opnieuw jouw rij-kennis en rijvaardigheid beoordelen. Tevens moet jij opnieuw de tijd nemen om te wennen aan het voertuig of de instructeur. Zonde, want die tijd kan beter gebruikt worden om te lessen.

5. Theorie-examen

Zorg er als leerling voor dat je zo snel mogelijk je Auto, Motor of Bromfiets theorie examen haalt. Door het leren van je theorie kom je al veel dingen te weten die ook van belang zijn tijdens je rijslessen. Je instructeur hoeft je dus niet alles uit te leggen, dus bespaar jij weer tijd en geld.

Online kun je voor je theorie-examen oefenen via TheorieOefenen.nl. Aan de hand van deze website oefen je CBR theorie-examen simulaties, deze lijken dus veel op het echte theorie-examen.

6. Proefles

Neem voordat je rijlessen afsluit altijd eerst een proefles. Misschien staat de instructeur je wel niet aan, of heb je geen fijn lesvoertuig. Door eerst een proefles te nemen kun je achteraf bepalen of je een pakket koopt of niet. Mocht je zelf de indruk hebben dat je verkeerd les krijgt, dat dit dan waarschijnlijk ook zo is. Via een proefles krijg jij een goed beeld van hoe deze rijschool les geeft.
Zoek, vergelijk en vindt jouw rijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte rijscholen bij jou in de buurt.