Rijles vanaf 16½


De overheid is sinds 1 november 2011 aan het experimenteren met rijles vanaf 16,5 toe te staan. Dit staat bekend onder de naam 2toDrive.

  1. Je kan nu vanaf je 16e al je theorie examen doen. Vroeger was dit pas vanaf 18 jaar.
  2. Vanaf 16 en een half kun je nu beginnen met lessen via een zelf te kiezen rijschool.
  3. Vanaf je 17e kun je vervolgens het examen afleggen.
  4. Slaag je voor het examen, dan mag je daarna onder begeleiding van een ervaren bestuurder (coach) de weg op mogen.
  5. Vanaf je 18e verjaardag mag je direct alleen de weg op.

Begeleiderspas

De bestuurder die je begeleid na het halen van je rijbewijs wordt een coach genoemd. Een coach is een geregistreerde begeleider die op een zogenaamde begeleiderspas staat. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches registreren op een begeleiderspas.


begleiderspas

Het duurt ongeveer twee werkweken voordat de begeleiderspas na aanvragen wordt afgegeven. Wil je na je rijlessen gelijk achter het stuur kruipen vraag hem dan ruim voor het afleggen van het CBR-praktijkexamen aan.

Het 2toDrive is een tijdelijk experiment en loopt tot november 2015, dus het is niet zeker of dat de 2toDrive regeling in de toekomst ook blijft bestaan. Een gunstig vooruitzicht is wel dat onderzoek nu al uitwijst dat er in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kunnen worden voorkomen door rijlessen via 2toDrive.
Zoek, vergelijk en vindt jouw rijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte rijscholen bij jou in de buurt.