Voorbereidingen CBR-praktijkexamen


Als het allemaal gelukt is met het vinden van een rijschool, en je hebt voldoende lessen gevolgd om het examen te kunnen gaan doen wordt er door de rijschool een afspraak gemaakt bij het CBR. Het CBR, en de rijschool soms ook hebben vaak lange wachtlijsten. Dus het is belangrijk dit op tijd te plannen en ook goed af te stemmen met je instructeur wanneer je wil afrijden. Hier lees je hoe het praktijkexamen voor de verschillende voertuigklassen in zijn werk gaat; Auto, Motor, Bromfiets.


Verder kun je van tevoren natuurlijk op de fiets verschillende routes in de buurt te verkennen, en te bedenken hoe je verschillende verkeerssituaties in de auto of op de motor zou aangaan. Denk hierbij ook aan het ‘ver’ kijken, en verkeerssituaties ver van tevoren in te schatten.


Ga ook eens na of je een verklaring van een arts nodig gaat hebben voor de aanvraag van het CBR-praktijkexamen. De rijschool zal hier bij de aanvraag van he examen naar vragen. Dit is aan de hand van de ‘Eigen Verklaring’ die je als leerling zelf moet invullen en ondertekenen. Hierin worden een aantal vragen gesteld met betrekking tot je gezondheid om te kijken of deze van invloed zouden kunnen zijn op je rijgedrag. Als je een van deze vragen met ja beantwoord hebt, zal je hier een verklaring van een arts moeten krijgen. Deze oordeelt dan of er rekening gehouden moet worden met de beperking, en stuurt de verklaring op naar het CBR. Het CBR bepaalt vervolgens op basis van de medische verklaring van de arts of je wel geschikt bent om examen te doen, of dat er nader onderzoek nodig is. Zorg dat je dit op tijd regelt, omdat via deze weg soms vertragingen kunnen ontstaan.
Zoek, vergelijk en vindt jouw rijschool in:


Zoek en vergelijk meer dan 7000 rijscholen in heel Nederland. Wij vergelijken automatisch de meest geschikte rijscholen bij jou in de buurt.